Po sledeh razboritega gamsa

Ob materinskem dnevu … 

Marec je mesec, ko se skupaj z začetkom pomladi prebuja nov življenjski cikel, zato ni čudno, da ima prav ta mesec dva “ženska” praznika – dan žena in materinski dan. A razen kakšne rožice s strani otrok in delodajalcev, ni opaziti razprav in družbene refleksije na temo konkretnih težav, s katerimi se dandanes soočajo ženske, ki nosijo veliko breme tako v družini kot širše v družbi. Čeprav se sodobni moški rad pohvali, da pomaga pri gospodinjskih opravilih in skrbi za otroka, pa je neformalno še vedno ženska tista, ki podpira štiri vogale v hiši. Prav zaradi tega ima ženska veliko večje težave pri iskanju zaposlitve in mora vložiti veliko več truda, da zaposlitev tudi obdrži, vse bolj pogosto pa je prisiljena v opravljanje začasnih, prekarnih del in prostovoljnih aktivnosti v družbi, za katere ni nič plačana. Tako se sodobna ženska nahaja v nezavidljivem položaju, saj brezplačno opravlja gospodinjska dela, obenem pa kot prostovoljka ali mizerno plačana “honorarka” postaja umetnica preživetja, saj mora z minimalnimi sredstvi zagotoviti svoj obstoj in poskrbeti za normalno funkcioniranje družine.

V času izvajanja performansa čiščenja čevljev, s katerim sem javnost poizkusila opozoriti na problem brezposelnosti visokoizobraženega kadra in podcenjeno delo začasnih delavcev, sem naletela na izjemno veliko tragičnih življenjskih zgodb, ki so mi jih zaupale mimoidoče predstavnice “lepšega spola”. Name so se obračale mamice, ki so izgubile redno zaposlitev v času porodniške in bile tako v obdobju, ki bi moralo biti za njih najlepše in najmanj stresno, prikrajšane za socialno varnost in psihično stabilnost. Najbolj jih je prizadelo to, da so v podjetju, v katerem so delale, brez slabe vesti odpuščali noseče ženske, medtem ko so tiste, ki so bile že zrele za penzijo, obdržali. Nekatere med nesrečnimi nosečnicami so v strahu, da bodo po porodu izgubile redno zaposlitev, pristale na neformalni kompromis z delodajalcem, da bodo tudi v času porodniške opravile več ur dela, za katerega niso bile nikoli plačane.

Ganile so me zgodbe prostovoljk, ki so meseca in leta brezplačno delale v določeni organizaciji, ta pa je le izkoristila njihov socialni čut in željo po delu. Zdaj so pri štiridesetih letih brez enega samega leta delovne dobe, čeprav so že vse zgarane od večletnega “prostovoljnega” dela. Po drugi strani me je presenetilo koliko žensk, starih med štirideset in šestdeset let, opravlja delo na črno, ker jim zaradi starosti in “nekonkurenčnosti” kaj drugega več niti ne preostane. Nikoli ne bom pozabila solznih oči Kamničanke v srednjih letih, ki se je razjokala pred kamniškim Zavodom za zaposlovanje. Več mesecev je čistila stanovanja “na črno”, potem pa je zaradi zlomljene noge obtičala v postelji za več mesecev. Ker njen delodajalec ni poskrbel za zdravstveno zavarovanje, saj je vendarle delala le na podlagi ustnega dogovora, in ker zato tudi ni bila upravičena do bolniške, je imela v teh mesecih zaradi upada dela tako hude finančne probleme, da so ji rubežniki že grozili z zaplembo stanovanja. Veliko mlajših sogovornic, s katerimi sem govorila pred ljubljansko borzo dela, pa mi je omenilo, da jim delodajalec za delo na črno dolguje več tisoč evrov, ki jih nikakor ne morejo izterjati, saj nimajo podpisane nobene pogodbe.

Veliko je tudi žensk, ki so edine v družini, ki imajo redno zaposlitev, a zanjo prejemajo minimalno plačo – z njo morajo nahraniti družino, plačati račune in omogočiti šolanje otrokom, zato se vrtijo v začaranem krogu večnega preračunavanja, zadolževanja in gromozanske revščine, iz katere ne morejo nikoli povsem izplavati. Ko se v družini zaradi stresa in izčrpanosti pojavi še kakšna kronična bolezen, ki zahteva dolgoletno zdravljenje in visoke stroške za zdravila, lahko družina samo še razproda svoje premoženje in gre živet na cesto. Če zaključim: ženske ne moremo v nedogled držati na plečih razdiralne posledice načrtno povzročene krize in delati brezplačno, medtem ko drugi mastno kasirajo. Čas je, da izstavimo svoj račun …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>