Po sledeh razboritega gamsa

April se začne z dnevom norcev, končuje pa z dnevi knjige, prireditvijo, ki jo najbolj vehementno obeležujeta dve največji slovenski mesti. Ljubitelji knjig lahko v tem času kupujemo nove in rabljene knjige po precej ugodnih cenah, obenem pa se zadnji dve leti lahko udeležimo prireditve Noč branja, ki poteka tudi po manjših mestih in je namenjena tistim, ki vztrajajo pri branju in poslušanju domače in tuje literature še v jutranje ure. Pred nekaj leti sem za neko literarno revijo naredila manjšo raziskavo na temo branja in kupovanja knjig. Prišla sem do zaključka, da Slovenci kupujemo le tiste knjige, ki so nam izjemno všeč in na drugi strani knjige, ki nam služijo kot darilo, s katerim želimo obdarovancu nekaj sporočiti. Mladino pa po drugi strani premalo vzpodbujamo v smeri pogovora o prebranih knjigah in v smeri apliciranja praktičnih vidikov prebranega na njihovo vsakdanje življenje.

Knjiga ni samo orodje, temveč tudi orožje, s katerim se lahko mladi učinkovito borijo proti najrazličnejšim ideologijam in video igricam, od katerih marsikdo postaja odvisen. Pedagoške raziskave so pokazale, da se predšolski otroci in šolarji veliko hitreje naučijo brati in pisati, če jim starši berejo kot pa da sami slonijo za računalnikom, dlančnikom ali pametnim telefonom. Zato je pomembno, da se pri mladih kultura branja neguje enako intenzivno kot npr. negovanje vrtička ali navajanja na bonton pri mizi. Pred dobrim letom je v predverju Krajevne skupnosti Duplica na Jakopičevi 11 nastala Odprta knjižna polica, ki jo je civilna iniciativa Menjalni krog Kamnik postavila z namenom širitve bralne kulture med občani. Vsak, ki prinese s seboj prebrano knjigo od doma, jo lahko zamenja z neprebrano knjigo iz knjižne police, katero lahko obdrži ali zamenja za drugo.

igrace

Čeprav se je izkazalo, da k menjavi knjig hitreje pristopijo starejši kot mlajši someščani, so se tudi pri VVZ Antona Medveda odločili, da naredijo podobno knjižno polico za menjavo otroških knjig, ki so jo za pokušino postavili v vrtcu Sonček v Šmarci. Projekt menjalnih “knjigobežnic”, ki rastejo kot gobe po dežju po vsej Sloveniji, pa je pred letom dni podprla tudi knjigarna Sanje, ki je pred Šolski center Rudolfa Maistra na drevo postavila lično izdelano knjižno hišico, ki spominja na ptičjo hišico. Upajmo, da se tako dijaki kot predšolski otroci poslužujejo knjižne menjave, saj tako poleg branja in novega znanja osvajajo tudi koncept začasnosti in solidarnosti – otroci se pri vračanju oz. menjavi knjig naučijo, da je naraven proces stvari kroženje dobrin in ne njihovo lastninjenje, da za osebno zadovoljstvo ne potrebujejo novih stvari, lično zapakiranih izdelkov, temveč da je bolj kot embalaža pomembna vsebina.

Javna knjižna polica ne potrebuje posrednikov, ki bi koordinirali menjavo, saj računa na zaupanje ljudi in na njihovo potrebo in željo po absorbiranju vedno novega znanja. Projekt je že v svoji naravi pragmatičen, saj temelji na predvidevanju, da nihče ne želi v nedogled kopičiti knjig, še zlasti po tem, ko smo jih že prebrali, obenem pa za menjavo knjig ni potrebna včlanitev v “ustanovo” (kot je npr. knjižnica) niti strah pred prekoračenjem roka za izposojo, saj lahko knjigo, če nam je všeč, tudi obdržimo. Koncept Odprte knjižne police je namreč preprost – znanje je javna dobrina in ne sme biti pogojena z materialnim premoženjem, statusnimi simboli in potrošniško ideologijo. Knjiga kot medij, ki nam prinaša vednost in znanje, pa mora zamenjati čim več rok in nadobudnih glav, da bodo tudi generacije, ki prihajajo, sposobne postaviti vrednost knjige v nov kontekst. Ne glede na to ali bo tiskano knjigo postopoma zamenjala elektronska knjiga in ali se bodo knjižne menjalnice izkazale za muho enodnevnico, pomembna je ideja o delitvi znanja ter o ohranjanju javnega (debatnega, menjalnega) prostora, ki ni tržnega značaja. V tem smislu je knjiga najbolj učinkovito orožje za ohranjanje duševnega zdravja in kulturne “higiene” nekega naroda …

odprtaknjiznapolicasmarca2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>